Sosyal Güvenlik Kurumundan Aylık Bağlama İşlemleri Uzayan Emeklilere 6 Bin 972 Türk Lirası Ödeme Yapılacağı Duyuruldu! Gereken Şartlar Neler? Başvuru Hangi Tarihlerde Yapılabilecek?

Sosyal Güvenlik Kurumundan Aylık Bağlama İşlemleri Uzayan Emeklilere 6 Bin 972 Türk Lirası Ödeme Yapılacağı Duyuruldu! Gereken Şartlar Neler? Başvuru Hangi Tarihlerde Yapılabilecek?

SGK yaptığı açıklama ile aylık bağlama işlemleri uzayan emekli vatandaşlara 6 bin 972 Türk lirasına kadar avans imkânı sağlayacağını duyurdu.

Günümüz dünyasında insanlar için çok büyük bir güvence kaynağı olan emeklilik ülkemizde de en çok önem gören konulardan bir tanesi. Bu bağlamda SGK tarafında yapılan yeni bir açıklama ile aylık bağlama işlemleri uzun süren vatandaşların mağdur olmaması için 6 bin 972 liraya kadar varan avans ödemeleri gerçekleştireceği açıklandı. Yaş, prim ve yıl şartlarını gerçekleştiren vatandaşlara ise 1 hafta ile 10 gün arasında emekli aylığı bağlanıyor. Geçmişe oranla oldukça hızlanan emeklilik işlemleri yaklaşık 20 sene önce 120 gün civarında sürmekteydi. 

Avans Sistemi Nasıl Çalışıyor? Ne Kadar Zaman Maaş Bağlanmazsa Avans İmkanından Faydalanma Fırsatı Doğuyor?

Aylığın bağlama işlemleri uzun sürmesi neticesiyle avanstan faydalanabilecek bir vatandaşın 90 gün içinde aylığının bağlanmamış olması ve SGK’ya yazılı dilekçe yazılmış olması gerekiyor. Avans hakkı kazanan vatandaşlar 3 asgari ücrete kadar avans alabiliyorlar. Bu yıl olan miktar 6 bin 792 lira ve bu miktarı almaya hak kazanılmasının ardından daha sonra vatandaşın gelir ve aylıklarından yüzde 25 şekilde kesilerek geri ödemesi alınacak.

Bir önemli detay da başvuru esnasında. Talep başvuru belgesi bulunulan ilin SGK müdürlüğüne teslim edilerek ya da e-devlet üzerinden doldurulabiliyor. Burada diğer önemli husus ise çocuk ve eş durumunun dikkatle seçilmesi. Bu seçenekler işaretlenirse ödeme tutarının miktarı artabilir. 

Ayrıca aynı seçim ekranında istediğiniz bankayı da maaşınız için seçebilirsiniz. 

Buradaki bir diğer önemli husus da dilekçe teslim tarihi; güncelleme katsayısının önemli olduğu bu noktada güncelleme katsayısı TÜFE artış oranı+ GSYH artışının yüzde 30’u ile belirleniyor. Bu durumlar gerçekleştiğinde aralık ayından ziyade ocak ayında başvuruyu yapmak daha avantajlı olacaktır. Ancak böyle bir artış beklentisi olmayan bir yılda erken maaş bağlanması için kasım ayı gibi başvurmak daha avantajlı olabilir. 

Bu yıl nezdinde değerlendirmek gerektiğinde bu yıl aralık ayında başvuru yapan bir vatandaş ocak ayında başvuru yapan vatandaşa daha yüksek emekli maaşı alabilir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.