Tüm Sigortalıların Dikkatine! SGK Borcu Olanlara İndirim Müjdesi Verdi! BAĞ-KUR Borçlarında İndirim! Resmi Gazete'de Yayınlandı...

Tüm Sigortalıların Dikkatine! SGK Borcu Olanlara İndirim Müjdesi Verdi! BAĞ-KUR Borçlarında İndirim! Resmi Gazete'de Yayınlandı...

Uzunca bir süredir gündemde olan SGK borç yapılandırması hakkında sevindirecek haber geldi. SGK borç yapılandırması kapmasında borçlarda belli oranda indirim yapacak. İndirim oranı ve diğer tüm detaylar haberimizde…

Borç Yapılandırmada Şok İndirim Oranı 

Borç yapılandırma işlemi için bekleyen vatandaşlarımıza SGK’dan müjdeli haber geldi. Borçlara yüzde 73 indirim yapılacak. Örneğin cezasıyla beraber 4780 TL borç yüzde 73 indirimle beraber 3500 TL indirim yapılarak 1280 TL ye indirilmiş olacak.

BAĞ-KUR’lular da Faydalanacak 

SGK’nın yaptığı prim borcu yapılandırma işlemi 17 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlandı. BAĞ-KUR vatandaşlarda yapılandırma kapsamında borçlarından dolayı sigortalılık süresi dondurulmuş ise indirimden faydalanılarak borçlarını ödedikleri takdir de borçlanan süreleri yeniden işleme alınmış olacak. Başvurular 1 Aralık 2020- 1 Şubat 2020 tarihleri arasında yapılacak.

2 Aylık Zaman Tanınıyor

Her bir başvuru için ödenecek prim tutarları hesaplanacak. Hesaplanan tutar 1 Mart 2021 tarihine kadar ödenirse sigortalılık işlemi yeniden aktif olmuş olacak. Ayrıca borçları 31 Ekim ve daha öncesinde olan vatandaşlar nakit ödeme yapmak isterlerse 2 aylık süre tanınacak.

Dondurulma Adımları Uygulanacak

BAĞ-KUR’lular hiç prim ödemesi yapmaması halinde tüm sigortalılık süresinde dondurulma işlemi uygulanacak. Sigortalılık süresine ait prim borçları silinecek ve sigortalı olma süresinde durdurmalar yapılacak. 1 Kasım 2020 tarihinden sonrasındaki süreçte yeniden başlatılmasıyla beraber ödemelerin düzenli şekilde yapılması sağlanacak.

 

Faizler Silinecek

BAĞ-KUR’lular ihya başvurusu yaptığında gecikme cezası ve faizler silinecek. Borçlar günümüz enflasyon oranına göre yeniden hesaplanacak. Yaklaşık olarak yapılandırmaya başvuru yapan vatandaşlarımız yüzde 63 oranında indirim alacak.

GSS Borcu Gecikme Cezası Silinecek

GSS borcu 31 Ağustos 2020 tarihinden önce olan vatandaşların 30 Nisan 2021 e kadar ödeme yapmaları gerekmektedir. Bu tarihe kadar ödeme yapan vatandaşların faizleri ve gecikme cezaları silinecek. Ayrıca 30 Nisan’ a kadar sağlık hizmetlerinden kesintisiz faydalanabilecekler. 30 Nisan 2021’e kadar ödeme yapılmaması halinde ise faiz ve gecikme cezası devreye tekrardan girecek.

Borçlar Silinebilir

Vatandaşların 31 Mart 2021 tarihine kadar gelir testine girmesi gerekmektedir. Test sonucuna göre hane içinde bulunan bireylere düşen gelir kişi başı net asgari ücretin üçte birinden daha azsa borçlar otomatik olarak silinecek ve prim borçları devlet tarafından karşılanacak. Borçları yapılandıran ve ödemeye başlayan vatandaşlar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler.

Yapılandırma Hangi Durumlarda Bozulur?

  • Yapılandırma yapmayı düşünen vatandaşlar yapılandırmanın bozulma koşullarını da merak ediyor. Dikkat edilmesi gereken konular ise;
  • İlk iki taksit ödemelerini zamanında yapmamak
  • İlk iki taksit ödemelerini zamanında yapsa bile bir yıl içerisinde iki taksit ödemesini geciktirirse
  • Bir yıl içinde iki ya da daha az son taksit, izleyen ayların sonu kadar geç ödeme zamları ile ödenmezse
  • Yapılandırmaya dâhil olmak için dava açılmaması açanlardan da feragat edilmesi gerekir.

Hangi Ödeme Şekli Hesaplı

Yasa kapsamında ödemeler peşin ya da taksitli olarak ödenebilecek. Taksitli ödemelerde ödemeler her 2 ayda bir yapılacaktır. Ödemeler her 2 ayda bir olacağı için en fazla 36 ay vade işlemi uygulanıyor. Her 2 ayda bir taksit işlemi uygulanacağı için en fazla 18 taksit olarak ödeme yapılabiliyor.

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.