Türkiye, 17 Mayıs’tan itibaren normalleşmeye nasıl geçecek? Aşamalarıyla birlikte normalleşme çalışmaları

Türkiye, 17 Mayıs’tan itibaren normalleşmeye nasıl geçecek? Aşamalarıyla birlikte normalleşme çalışmaları

29 Nisan’da başlanan ve vaka sayılarının düşmesi beklenen tam kapanma, 17 Mayıs’ta son buluyor. 17 Mayıs’tan sonra nasıl bir normalleşme süreci başlayacak? İşte uzman yorumlarıyla bütün ayrıntıları...

17 günlük kapanma süreci bir hafta sonra sonlanıyor. Uzmanlar, son günlerde 20 binin altına inen vaka sayılarının bir hafta sonra da 10 binin altına kadar inebileceğini söylüyorlar. Geçen sene haziran ayı öncesi gerçekleşen tam kapanma ile 2 bine düşen vaka sayısının normalleşmenin ardından 60 ila 90 gün içinde tekrar 30 bin civarına çıktığı hatırlatılarak 17 Mayıs’ta başlaması planlanan normalleşmenin aşamalı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine de dikkat çekiyorlar.

Aşı Durumu

Aşılama hızı yükseldikçe toplum bağışıklığının da yükseleceğine değinen uzmanlar, aşılama hızının yakın zamanda biraz daha yükselmesini bekliyor. Pozitif yönde konuşmak için ilk doz aşılamasının 20 milyonun üzerine çıkması gerektiğini belirtiyor.

Şehir Dışı Seyahat Kısıtlaması

Vatandaşlar özellikle yaz aylarında tatil amacıyla şehir değiştirecekleri için bir süre daha özellikle kırmızı ve turuncu renkli bölgelere seyahat kısıtlamalarının devam etmesi gerektiği vurgulanıyor.

Çalışma Saatleri

Toplu taşıma araçlarında ve yollarda kalabalıklık oluşmaması adına çalışma saatlerinin aşamalı olarak belirlenmesi önerilirken kapalı mekanların sık sık havalandırılması ve içerisinde uzun süre maskesiz bir şekilde durulmaması gerektiği hatırlatılıyor.

Filyasyon

Turizm sezonundan ziyade vaka sayılarını kontrol altına almaya odaklanılması gerektiğini öneren uzmanlar, ülke sınırları ve şehir dışı seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere her eylemin kontrol altına yapılması gerektiğini söylüyor.

Tam kapanma 19 Mayıs’a kadar uzatıldı mı?

Tam kapanmanın 19 Mayıs’a kadar uzatılıp uzatılmayacağı merak edilirken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay böyle bir değerlendirmelerinin bulunmadığına dair açıklama yaptı. Buna rağmen tüm ihtimalleri düşünmek adına o günlerde elde edilecek verilerin dikkate alınacağını belirttiler.

Aşamalı Normalleşme

Yetkililer normalleşme üzerine çalışmalarını gerçekleştirirken önce okulların, daha sonra alışveriş merkezleri ve esnafın açılacağı belirtiliyor. Son olarak da kapasite ve havalandırma kuralları göz önünde bulundurularak kafe ve restoranların dahil edileceği ifade ediliyor.

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.