Yatırımcılar Dikkat! Yılın İkinci Yarısında Kripto Para Alım Satım İşlemlerine Vergi Geliyor

Yatırımcılar Dikkat! Yılın İkinci Yarısında Kripto Para Alım Satım İşlemlerine Vergi Geliyor

Kripto para borsası için düzenlemeler yolda... Türkiye’de ve dünyada büyük bir kitlenin yatırım amacıyla kullandığı kripto para borsasındaki alım ve satım işlerine vergi getiriliyor. Türkiye’de toplam 3 milyon yatırımcıya ulaşan ve kullanım hızı artan kripto paralara yönelik hükümet harekete geçti.

Yılın İkinci Yarısında Yürürlüğe Girecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu(BDDK) ve Sermaye Piyasaları Kurulu(SPK) yanı sıra diğer kuruluşlar da yılın ikinci yarısında kripto para vergi düzenlemelerinin faaliyete gireceğini söylüyor.

A Para tarafından edinilen bilgilere göre;

  • Türkiye’de ilk kez faaliyet göstermeye başlayan şirketler için lisans ve asgari sermaye şartı getirilecek.
  • Kripto alım-satım işlemleri için vergi getirilecek.
  • Şirketler için teknik yeterlilik ve kurumda çalışanlarda SPK şartı aranacak.

Stopaj Vergisinin Yüzde 10 Oranında Olacağı Tahmin Ediliyor

Piyasada önde gelen isimlerden yapılan yorumlara göre kripto paraların ne olarak tanımlanacağı oldukça önemli. Bu anlamda paraya emtia değil ‘kripto varlık’ olarak tanımlanabileceği tahmin ediliyor. Sektör temsilcileri stopajın da uzun vadeli taşıyanlardan değil, belirli bir vade içerisinde al-sat yaparak kâr edenlerden kesilebileceği öngörülüyor. Stopaj vergisinde al-sat işlemlerinden elde edilen kârın yüzde 10 düzeyinde olabileceği tahmin ediliyor.

Türkiye Avrupa’da Birinci Sırada

Finans dünyasına bakıldığında kripto paralar son yılların en önemli gelişmelerinden biri olarak kabul ediliyor. Toplam hacmi ve toplam piyasa değeri 1,5 trilyon dolar olan kripto paraların işlem hacmi 100 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

Türkiye’deki kripto para hacmi ise 1 milyar dolara ulaşmış durumda. Türkiye’deki yaklaşık 3 milyona ulaşan kullanıcı sayısı ise dünyada ilk 10’da yer alıyor.

İlginizi çekebilir...

Vakıfbank Worldcard Sahipleri İçin Worldcars Ekstre Taksitlendirme Hizmetine Başladı!

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.