Çalışanlar ve Emekliler Bu Haber Sizlere! Bu İki Tarih Çok Önemli

Çalışanlar ve Emekliler Bu Haber Sizlere! Bu İki Tarih Çok Önemli

İstifa eden çalışanlar kıdem tazminatı alamıyor olsalar da istisnaları devam ediyor. Emeklilik için yaş dışındaki şartları sağlayan vatandaşlar için böyle bir fırsat var. İşte kıdem tazminatı alınması için yapılması gerekenler ve şartlar...

Son İş Yerinde 1 Yıl Çalışma Şartı

Yasalara göre çalışanların kıdem tazminatı alabilmesi için vatandaşların kendi istekleri dışında iş veren tarafından işten çıkarılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra en son çalıştıkları iş yerinde 1 yıl süre ile çalışmış olmaları gerekmektedir. Genel kurallarda istifa eden çalışanların kıdem tazminatı alamayacağı yer alsa da yine de bazı istisnalar bulunuyor. 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun 14. maddesi hala yürürlükte. Bu maddede ise kıdem tazminatına yönelik tüm detaylar yer alıyor. Düzenlemede istifa eden çalışanların da kıdem alabileceği istisnalar sıralanıyor.

İki Tarih Çok Önemli!

Emeklilik, askerlik, evlilik gibi durumlarda çalışanların istifa etmesi haklı sebep sayılıyor. Söz konusu bu istifalar ise haklı fesih başlığı altında inceleniyor. Bu maddelerin yanı sıra emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayanlar da haklı fesih başlığı altında yer alıyor. Hükümde yer alan ifadeler ise şöyle sıralanıyor:

“Öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartlar yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle tazminat alabilirler.”

2415241-1200x627.jpg

Yaş Dışındaki Şartları Tamamlayanlar Tazminat Alabiliyorlar

Emekli olmak isteyen vatandaşların tazminat alabilmesi için yaş dışındaki tüm şartları tamamlaması gerekmektedir. Bu şartları tamamlayan vatandaşlar aynı zamanda kıdem tazminatı da alabilmektedir. Şartlar ise giriş tarihini esas alıyor. 9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olan vatandaşlar yaş dışındaki emeklilik şartları 15 yıl ve 3600 gün olarak belirleniyor. Bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olanlar ise 25 yıl ve 4500 gün veya 7000 günü tamamlayarak tazminat hakkına sahip oluyor. Bu şartları sağlayanlar ise son iş yerlerinde eğer 1 yıl ya da daha fazla süre boyunca çalışmışlarsa, istifa etseler de tazminat alabiliyorlar.

Tazminat Alabilmek İçin Ne Yapmak Gerekiyor?

Emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayan vatandaşların SGK’dan şartları tamamladıklarına dair yazı almaları gerekmektedir. Bu yazı ile birlikte iş yerine müracaat edilmelidir. İş yerine istifa dilekçesi verilmeli, dilekçede de emeklilik şartlarının tamamlandığı bilgisi verilmelidir.

İlginizi çekebilir...

Emekliye Müjde Mi, Kötü Haber Mi? İkramiyeler 1.146 TL Mi 1.503 TL Mi Olacak?

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.