Mahkeme Kararı Çıktı! İşçilerin Rızası Olmadan İşverenler Maaş Düşürme İşlemi Yapılamayacak

Mahkeme Kararı Çıktı! İşçilerin Rızası Olmadan İşverenler Maaş Düşürme İşlemi Yapılamayacak

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren mahkeme kararı çıktı! Artık işçilerin rızası olmadan maaş düşürme işlemi yapılamayacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir kurumun taşeron firmasında çalışan işçinin maaşı rızası dışında düşürüldü! Mahkemeye başvuran işçi haklı bulundu. Yeni karar kapsamında artık işçilerin maaşları rızasız düşürülemeyecek.

Yargıtay Emsal Karara İmza Atıldı

Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir taşeron firmada çalışan işçinin maaşı rızası dışında düşürüldü. Mahkemeye başvuran işçinin davası reddedildi. Reddin ardından Yargıtay 22. Hukuk Dairesi devreye girdi. Emsal bir karara imza atan Yargıtay, işçinin 6 iş günü içerisinde yazılı olarak kabul etmediği çalışma şartlarındaki değişikliğin işçiyi bağlamayacağına karar verdi. İşçinin eksik ödenen ücreti almasının kararı kabul ettiği anlamına gelmeyeceği hükmedildi. Kararda işçinin rızası alınmadan ücretinin düşürülemeyeceğine dikkat çekildi.

Mahkeme Davanın Reddine Karar Verdi

Ankara’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir taşeron firmasında çalışan işçi, eksik ödenen maaşıyla ilgili mahkemeye başvurdu. 2011 yılından itibaren ücretinin rızası dışında düşürüldüğünü ileri süren işçi, ücret fark alacağının davalıdan tahsil edilmesine yönelik dava açtı. Bakanlık avukatları mahkeme savunmasında davacının işçileri olmadığını, işin anahtar teslim alt işverene verildiğini belirtti. Bu sebeple de davanın reddine karar verilmesi gerektiğini istediler. Mahkeme ise bu bilgiler doğrultusunda davanın reddine karar verdi. Karar davacı vekili tarafından temyiz edildi.

Yargıtay Tekrar İnceledi

Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, davacının fark ücret alacağına hak kazanıp kazanmadığı noktasındaki uyuşmazlığa dikkat çekti. Yargıtay kararında işçilere yazılı haber verilmeden çalışma koşulları ve ücretlerinde değişiklik yapılamayacağı hükmünü hatırlattı.

4857 sayılı Kanun’un 62.maddesinde bahsi geçen ücretlerde indirim yapılamayacağı yasağı, işverenin tek taraflı indirim yapamamasıyla ilgili olduğu da vurgulandı. Söz konusu karar doğrultusunda mahkemenin kararı reddetmesinin hatalı olduğu belirlendi. İşçiye düşürülen miktarın ödenmesi gerektiğine karar verildi.

İlginizi çekebilir...

Milyonlarca İşçiyi İlgilendiriyor! Torba Yasadan İşçilere Zam!

Editör

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerinizi duyurabilmek için yorum yapmayı ihmal etmeyin. Dikkat çeken yorumları sizlerin sesinizi duyurmak için haberleştiriyoruz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.